sobota, 24 stycznia 2015

Niebo w gębie cz. II- Beza piernikowa

Obiecałam kolejny wpis na bezę..  Nie pamiętam gdzie widziałam przepis na ten krem ale jest na prawdę ciekawy.  Beza piernikowa, która sprawdzi się na różne okazje :)
U nas gościła m.in. na Sylwestra i znalazła swoich fanów :) Przyjaciele wiedzą iż odwiedziny u mnie to spora szansa, że zrobię bezę.. Za każdym razem jest inna. Gdy mam więcej czasu na jej przygotowanie to właśnie powstaje taki wręcz tort bezowy jak poniżej :)

Za chwilę Walentynki... Dobra okazja by sprawić słodką niespodziankę bliskim.. :)
Skoro przez żołądek do serca... to uwierzcie- tu serce zostanie zdobyte po pierwszym kęsie :)
 Do tego nie wiem jak Wy moi Drodzy, ale ja uwielbiam beze dekorować ziarnami granatu. Nie dla wizualnego wykończenia- lecz dla przełamania słodkiego smaku śmietany (i ew. innych dodatków) oraz ze względu na wspaniałe właściwości tego owocu.

A przy okazji, granat jest zaliczany jako jedne z afrodyzjaków ;) Jest symbolem płodności. A w średniowieczu był uznawany za owoc gwarantujący długowieczność.

Obecnie granat również doczekał się wielu badań, dzięki którym poznaliśmy jeszcze więcej właściwości *: m.in.:
- poprawia przepływ krwi
- odmładza
- łagodzi problemy trawienne
- pomaga w walce z rakiem prostaty
- może wspierać leczenie raka piersi
- zapobiega procesom starzenia
..... a to tylko kilka "za" by co jakiś czas jeść te cudowne pestki :)


* Informacje nt właściwości granatu ze str:  http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/granat-wlasciwosci-lecznice-soku-z-granatu_42010.html



Starożytni chińscy lekarze uznawali sok z granatów za życiodajny nektar. W średniowieczu granat cieszył się opinią owocu gwarantującego długowieczność. Od zawsze był symbolem płodności

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/granat-wlasciwosci-lecznice-soku-z-granatu_42010.html
Starożytni chińscy lekarze uznawali sok z granatów za życiodajny nektar. W średniowieczu granat cieszył się opinią owocu gwarantującego długowieczność. Od zawsze był symbolem płodności

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/granat-wlasciwosci-lecznice-soku-z-granatu_42010.htm
Składniki:

Beza:

- 10 białek
- 440 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- szczypta cynamonu

Krem:

- 200 ml śmietanki 30 %
- 200 g mascarpone
- 4 pierniczki
- 100 g gorzkiej czekolady
- owoce na wierzch maliny lub nasiona granatu

Tok pracy:

Jajka myjemy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem. Podczas ubijania dosypujemy cukier. Ubite białka powinny być sztywne.  Na koniec do ubitego na sztywno białka dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet oraz cynamon- wszystko razem mieszamy.
Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 120 C. Z tej masy będą 2 spore krążki bezy. Wstawiamy bezę do piekarnika  i pieczemy ją 30 min w 120 C , a następnie 2-2,5 godz  w 100C.

By zrobić masę piernikową musimy posiekać pierniczki Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i miksujemy całość. Do masy dodajemy pierniczki i mieszamy.

Gotowy krążek bezy smarujemy gotową masą, na nią nakładamy drugi krążek i ponownie go smarujemy masą.
Wierzch posypujemy owocami i posiekaną gorzką czekoladą.

P.S. Pamiętajcie by schłodzić bezę przed podaniem :) Dajcie znać czy smakował krem :)

Smacznego :)





Ta beza bierze udział w akcji:) :

Walentynkowe menu

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Na prawde polecam- chwila roboty jest- ale warto :) Bezy warto upiec dzien wczesniej by miec troche mniej pracy :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za komentarze- każdy jest dla mnie bardzo cenny.