poniedziałek, 12 stycznia 2015

Jajeczne muffiny- bez glutenu, bez mleka krowiego

Każdy z nas lubi dobrze zjeść.. Ale zjeść dobrze i się przy tym nie narobić?... :) Da się :)
Poniżej propozycja na a la jajecznico-muffinki... Lubię robić muffinki ale głównie testuję je w słodkiej wersji. Dziś opcja śniadaniowa lub kolacjowa :)  Spodobała mi się taka wersja więc ją sprawdziłam.
Można szaleć i kombinować. Dodawać, odejmować warzywa i przyprawy.
U mnie wyglądało to tak...



Składniki:

- 7- 8 jajek
- pół szklanki mleka roślinnego- ryżowego
- brokuł – kilka małych  kawałków
- kilka pieczarek
- kilka plasterków cukinii
- kozi ser do posypania
- garść siemienia lnianego złocistego
- garść pestek słonecznika
- tymianek, sól, pieprz


Tok pracy:

Warzywa myjemy, kroimy i układamy w foremkach. Jajka miksujemy z solą, pieprzem i mlekiem.
Warzywa w foremkach zalewamy powstałą "masą". Posypujemy siemieniem/pestkami słonecznika oraz startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy aż muffinki się zrumienią 20-25 min.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze- każdy jest dla mnie bardzo cenny.