środa, 23 września 2015

Muffinki z boczkiem- bez glutenu

Te muffinki są genialne! Są rewelacyjne na ciepło, ale równie smaczne na zimno np. na drugie śniadanie. Z podanych składników wyszło mi 7 muffinek. Świetnie będą się komponować np. z barszczem zamiast pasztecików :)


Składniki:

- 1/2 szklanki maślanki
- 160 g mąki kukurydzianej
- 50 g sera koziego/ parmezanu etc.- startego na grubych oczkach
- 2 łyżki oleju + do smażenia
- kilka plastrów boczku, pokrojonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenowego
- średnia cebula
- 1 jajko
- gałązka tymianku
- sól ( u nas himalajska )
- pieprz

Tok pracy:

Cebulę należy drobno pokroić i poddusić na łyżce oleju. Ser należy zetrzeć, tymianek posiekać a boczek podsmażyć na oleju. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem oraz dosypujemy tymianek. W drugim naczyniu mieszamy roztrzepane jajko z 2 łyżkami oleju oraz maślanką. Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche i mieszamy mikserem. Gdy się połączą dodajemy 3/4 sera, boczek i cebulę i dalej mieszamy. Gotową masę przelewamy do papilotek i posypujemy pozostałym serem. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 18-20 minut.








Zakręcony Muffin - edycja jesienna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze- każdy jest dla mnie bardzo cenny.