piątek, 26 lutego 2016

Brownie ( nr. II ) - bez glutenu


 Czekając na lato, trzeba sobie dzień umilić :) 


Bez zbędnych komentarzy- cukrowego grzechu warte :)

Smacznego :)



Składniki ( na foremkę 24 cm) :

- 350 g gorzkiej czekolady
- 6 jajek ( oddzielnie żółtka i białka )
- 200 g masła
- 250 g cukru brązowego
- 5 łyżek gorącej wody

- kakao do posypania ciasta 
-  i ew. śmietana 22 lub 35 %  do podania



Tok pracy :

Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy połamaną czekoladę i  powoli mieszając, rozpuszczamy ją. W drugim rondelku  mieszamy cukier z gorącą woda, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do masy czekoladowej. Studzimy chwile  ( z 10min) i dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywno i powoli mieszając, stopniowo, dodajemy do masy czekoladowej.
Masę przelewamy do foremki, wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 160 C i pieczemy ok. 30 min. Przestudzone ciasto posypujemy kakao i możemy podać ze śmietaną .

Bardzo wilgotne, czekoladowe ciasto.  :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze- każdy jest dla mnie bardzo cenny.