Składniki ( na 1L mleka):
- 200g migdałów ( ze skórką )
- 3,5- 4 szklanki wody
- gaza ( do kupienia w np. aptece)
- ew. syrop z agawy
Tok pracy:
Migdały zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy w niej na 10-12 godz ( robię to albo na noc albo rano przed wyjściem do pracy i wieczorem są już gotowe do dalszej pracy). Po tych 10 godzinach płuczemy je i obieramy ze skórki. Obrane migdały wrzucamy do blendera dodajemy na początek 1-1,5 szklanki wody i miksujemy aż do uzyskania papki migdałowej ( zajmie to parę minut). Jak już papka jest zrobiona to wlewamy resztę wody i jeszcze chwilę wszystko razem miksujemy.
Na miskę/ garnek nakładamy gazę ( im więcej warstw gazy tym lepiej oddzieli się nam pulpa od mleka, ja mam ze 2-3 warstwy) i przelewamy wszystko z miksera/blendera przez tę gazę do miski. Na gazie pozostanie właśnie ta pulpa migdałowa, a w misce jest już mleko :) Pulpę należy jeszcze łyżką lub ręką wycisnąć tak by całe mleko było już w misce. I gotowe :) Takie mleko trzymamy w lodówce 2-3 dni. Ponieważ dla mnie smak jest nijaki , osobiście dodaję syrop z agawy by troszkę to mleko dosłodzić.
A co zrobić z tą pulpą? NIE WYRZUCAJCIE :) To migdały- a raczej już mączka migdałowa. Ja dodaję ją np. do ciasta ( podam przepis na równie proste ciasto, do którego wrzuciłam te pulpę:).
P.s. Przed każdym użyciem proponuję wstrząsnąć butelką :)
W miseczce po lewej stronie jest już odciśnięta pulpa migdałowa |
takie domowe najlepsze!
OdpowiedzUsuńOj tak :) milo wiedzieć nie tylko co się je ale i pije :)
Usuń