sobota, 21 lutego 2015

Chleb bez glutenu, bez mleka ale na drożdżach

Kolejna propozycja na chleb bezglutenowy... Dalej szukam... Marzę by znaleźć dla mojego Synka taki chleb o którym on marzy :) Wiem to jest trudne ... Bo on nie zje nic z ziarnami, orzechami itp.. Brakuje mu zwykłego chleba... A takowy ciężko zrobić..Hmm..
Mam ochotę zakończyć wypieki... Ale nie poddam się :) Może Wy macie jakiś przepis na chleb lub bułki bezglutenowe, które małe Szkraby uwielbiają? :) 


Składniki:

- 150 g mąki ryżowej
- 50 g mąki teff
- 50 g mixu bezglutenowego do chleba ( u nas Schar Bread typu B)
- 200 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 300 ml ciepłego mleka- np. ryżowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki suszonych drożdży bezglutenowych
- sól ( himalajska)

Tok pracy:

Połącz suche składniki, dodaj mleko i wszystko zmiksuj. Dodaj jajko i miksuj jeszcze chwilę a potem zacznij wyrabiać ciasto rękami aż zrobi się jednolite. Włóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce na    ok. 1,5 godziny i przykryj ręcznikiem. Ciasto trochę urośnie mimo iż jest na takim miksie mąk bezglutenowych. Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki i niech jeszcze chwile odstoi w foremce   
 ( ok 30 min). Piekarnik nagrzej do 190 C i piecz chleb ok 40-45 min. Zanim włożysz chleb do piekarnika zwilż je delikatnie z wierzchu wodą.
Chleb wyszedł mięciutki, zbliżony do "normalnego " chleba :) Jednak jak większość pieczywa bezglutenowego jeśli chcemy cieszyć się nim dłużej, należy je albo dobrze przechować albo pokroić i zamrozić na potem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze- każdy jest dla mnie bardzo cenny.