Pascalek: Nie mamusiu, dziękuję - myślę iż ich nie lubię...
Jak tu przemycić śliwki?... Jak tu pokazać 5-latkowi iż są smaczne ( pomijam już aspekt witamin i zdrowia bo hasło "bezgluten " już pokrywa wszystko :) ?..
Dżem śliwkowy? Nieeeee :) Dziecko dżemów nie lubi... To może śliwki upiec lub ugotować?...
Bingo :) Cóż prostszego można zrobić jak crumble..? I to crumble bez cukru i mąki pszennej :)
Osobiście bardzo je lubię, a mój Smyk ..
Podaję mu porcję już zrobionych śliwko-borówek z migdałową kruszonką a on:
P: Mamuś a wiesz ja jadłem dziś te śliwki w przedszkolu.. Śliwki są pyszne :) A z migdałami to już..hmmm jak to się mówi? Niebo w gębie?
Polecam pyszne jako szybkie śniadanie, czy deser. Również z jabłkami- sama nie wiem, która wersja lepsza :) Jedzmy polskie jabłka :) I śliwki :)
Składniki:
- śliwki, borówki ( pyszne również z jabłkami, gruszkami, rabarbarem :)
- 100 gr mąki z migdałów
- 100 gr mąki bezglutenowej
- 100 gr margaryny/ masła *
- cynamon
- kardamon
- esencja waniliowa
- miód/ syrop z agawy- 3-4 łyżki lub 100 g cukru
Tok pracy:
Owoce umyć, osuszyć ( jabłka/gruszki obrać ze skórki). Pokroić w drobną kostkę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać je cynamonem i szczyptą kardamonu. Do miski wrzucić mąki, oraz miękkie masło/ margarynę oraz miód/ cukier, esencję i wszystko ze sobą wymieszać - najlepiej palcami, tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły i stworzyły kruszonkę. Gotową kruszonkę "rozsypać" na owoce, tak by je przykryła.Z tej porcji wychodzi dość sporo kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180-200 C i piec aż kruszonka nabierze złotego koloru a owoce zmiękną u mnie ok.20 min.
* Próbowałam również w kruszonce masło/margarynę zastąpić olejem sezamowym. Cóż... Wyszła kruszonka lecz po zapieczeniu nie była " chrupiąca" lecz miękka i bardzo mocno czułam smak oleju.. Jest to jakaś alternatywa jednak jeśli możemy masło/ margarynę to polecam ten wybór.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarze- każdy jest dla mnie bardzo cenny.