Dla mnie jest to już okres cynamonu, gorącej czekolady, duszonych jabłek i śliwek. Ciast dyniowych, marchewkowych...
Tym razem przedstawiam Wam mix smakowy- bananowo-gruszkowo-pistacjowy. Dość wilgotne ciasto, któremu słone pistacje w żaden sposób nie przeszkadzają.
Ciasto jest bez glutenu i bez laktozy jeśli użyjemy mleka bez laktozy lub roślinnego.
Już powoli wkraczamy w okres świątecznych zapachów :)
Smacznego :)
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 dojrzała gruszka
- 135 g mąki ryżowej
- 110 g mąki kukurydzianej
- 120 g łuskanych pistacji
- 1 płaska łyżeczka babki płesznik ( łuski babki płesznik)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jaja eko
- 150 ml mleka ( dałam bez laktozy)
- 80 ml oleju- ja dałam olej z orzechów włoskich
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 g cukru trzcinowego
Tok pracy:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st.
Obrane pistacje mielimy.
Jaja razem z cukrem mieszamy w misce aż się dobrze połączą.
W drugiej misce mieszamy mąki, zmielone pistacje, sodę oczyszczoną i babkę płasznik.Tę mieszankę dodajemy do masy jajecznej i dalej mieszamy. Dodajemy olej, mleko, ekstrakt waniliowy i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Banany i gruszkę obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarze- każdy jest dla mnie bardzo cenny.