Szybki przepis na szybką przekąskę czy śniadanie. Szukam sposobu na banany dla mojego małego sportowcy... Bananów nie lubi a zajęć sportowych ma sporo i trener jedzenie bananów poleca..... :)
Składniki:
- 200 ml mleka migdałowego/ryżowego ( lub 250 ml krowiego )
- 1 jajko
- 4-5 bananów
- 150-160 g mąki bezglutenowej (lub 120 g pszennej)- dałam 50 g mąki migdałowej i 110 g mixu do naleśników Schar
- 50 g cukru pudru
- 50 g kakao
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu ( opcjonalnie )
Tok pracy:
Wszystkie w/w składniki mieszamy mikserem tak by ciasto osiągnęło konsystencję na prawdę gęstej śmietany ( inaczej ciasto będzie spływać z bananów w trakcię smażenia ).
Do garnka wlewamy trochę oleju i nagrzewamy do temperatury smażenia.
Banany kroimy na 3-4 kawałki ( możemy po ukosie) zanurzamy w cieście i od razu wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy do momentu, aż będą miały złoty kolor.
Usmażone banany kładziemy na ręcznik papierowy, posypujemy cukrem pudrem.
I gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarze- każdy jest dla mnie bardzo cenny.