niedziela, 25 października 2015

Banany w cieście - bez glutenu i bez mleka

Zastanawiałam się czy wrzucić ten przepis gdyż zdjęcia nie wyszły zbyt piękne, ALE.... To nie konkurs fotograficzny a coś nowego na stole bezglutenowej osoby to zawsze dobra wiadomość :)

Szybki przepis na szybką przekąskę czy śniadanie. Szukam sposobu na banany dla mojego małego sportowcy... Bananów nie lubi a zajęć sportowych  ma sporo i trener jedzenie bananów  poleca..... :)


Składniki:

- 200 ml mleka migdałowego/ryżowego ( lub 250 ml krowiego )
- 1 jajko
- 4-5 bananów
- 150-160 g mąki bezglutenowej (lub 120 g pszennej)- dałam 50 g mąki migdałowej i 110 g mixu do naleśników Schar
- 50 g cukru pudru
- 50 g kakao
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu ( opcjonalnie )

Tok pracy:

Wszystkie w/w składniki mieszamy mikserem tak by ciasto osiągnęło konsystencję  na prawdę gęstej śmietany ( inaczej ciasto będzie spływać z bananów  w trakcię smażenia ).

Do garnka wlewamy  trochę oleju i nagrzewamy do temperatury smażenia.

Banany kroimy na 3-4 kawałki ( możemy po ukosie) zanurzamy w cieście  i od razu wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy do momentu, aż będą miały złoty kolor.

Usmażone banany kładziemy na ręcznik papierowy, posypujemy cukrem pudrem.
I gotowe :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze- każdy jest dla mnie bardzo cenny.