sobota, 9 maja 2015

Pierogi z truskawkami- bez glutenu i bez mleka

Cóż u nas ciąg dalszy chorowania.. Mamy już po kokardy.. Pogoda ładna a my po min. 6 dni leżymy z gorączkami.. Ja to ja, ale Smyk już wyczerpany .. Zero energii w nas.. ale wracamy do zdrowia.. I przy okazji delikatny apetyt powraca.. " Mamuś mam ochotę na twoje pierogi ale tym razem w wersji wiosennej".. Na taką chętkę ruszyłam swe połamane przez gorączkę gnaty i wzięłam się za wałkowanie... :) Było warto bo pierogi wyszyły na prawdę smaczne :) Nasze kubeczki smakowe po 6ciu dniach jedzenia głównie antybiotyku i innych dziwadeł  , nagle poczuły smak truskawki... smak lata... :)

Składniki:

- mąką bezglutenowa do pierogów
- odrobina soli
- 1-1,5 szkl wrzątku ( na ok. 0,5 kg mąki )
- truskawki
- cukier puder


Tok pracy:

Truskawki umyłam i bardzo drobno pokroiłam. Posypałam je cukrem pudrem i odłożyłam na czas wyrabiania ciasta.


Ciasto

Mąkę łącze z solą, robię zagłębienie w mące i powoli wlewam do niego wrzątek. Nożem łączę składniki ciągle dolewając wodę aż powstanie elastyczne ciasto.  A na pewno w końcu powstanie :) tylko uważajcie z wodą by nie wlać za dużo ( wtedy ratujcie ciasto dodając więcej mąki ). Ucinam po kawałku ciasta, wałkuję -ale nie za cienko by farsz nie dziurawił ciasta, i wycinam kółka-użyłam większego kubka by łatwiej mi było potem je sklejać.

W dużym garnku zagotowałam wodę, odrobinę posoliłam i wlałam oleju. Od momentu wypłynięcia gotowałam pierogi ok. 3 min.

Jedna uwaga- jak będziecie wyjmować pierogi nie układajcie ich jeden na drugim, gdyż będą się sklejać a potem bardzo ciężko się je rozdziela ( dziurawią się).

Gotowe pierogi polałam śmietanką kokosową ( ale tez byłyby dobre polane mlekiem migdałowym itp. ).

Smacznego :)



Farsz truskawkowy



2 komentarze:

Dziękuję za komentarze- każdy jest dla mnie bardzo cenny.