Składniki:
- mąką bezglutenowa do pierogów
- odrobina soli
- 1-1,5 szkl wrzątku ( na ok. 0,5 kg mąki )
- truskawki
- cukier puder
Tok pracy:
Truskawki umyłam i bardzo drobno pokroiłam. Posypałam je cukrem pudrem i odłożyłam na czas wyrabiania ciasta.
Ciasto
Mąkę łącze z solą, robię zagłębienie w mące i powoli wlewam do niego wrzątek. Nożem łączę składniki ciągle dolewając wodę aż powstanie elastyczne ciasto. A na pewno w końcu powstanie :) tylko uważajcie z wodą by nie wlać za dużo ( wtedy ratujcie ciasto dodając więcej mąki ). Ucinam po kawałku ciasta, wałkuję -ale nie za cienko by farsz nie dziurawił ciasta, i wycinam kółka-użyłam większego kubka by łatwiej mi było potem je sklejać.
W dużym garnku zagotowałam wodę, odrobinę posoliłam i wlałam oleju. Od momentu wypłynięcia gotowałam pierogi ok. 3 min.
Jedna uwaga- jak będziecie wyjmować pierogi nie układajcie ich jeden na drugim, gdyż będą się sklejać a potem bardzo ciężko się je rozdziela ( dziurawią się).
Gotowe pierogi polałam śmietanką kokosową ( ale tez byłyby dobre polane mlekiem migdałowym itp. ).
Smacznego :)
Farsz truskawkowy |
wspaniałe te pierogi!
OdpowiedzUsuńDziekuje :) od razu nam siły wróciły :)
Usuń