Młodą kapustę można jeść na wiele sposobów.... Mnie naszło na kapuśniak :) Polecam gdyż jest to na prawdę szybki i smaczny przepis.
Składniki:
- mała główka młodej kapusty
- cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 l bulionu warzywnego
- sól ( u nas himalajska )
- pieprz
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oleju rzepakowego ( + pół łyżeczki margaryny roślinnej )
- 1 mały koncentrat
Tok pracy:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w dużym garnku na oleju ( + ew odrobinie masła /margaryny), chwilę dusimy. Wlewamy bulion. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka.
Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy 10min .Dodajemy cały koncentrat i gotujemy jeszcze 5 min ( należy sprawdzać by kapusta się nie rozgotowała ). I gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarze- każdy jest dla mnie bardzo cenny.