piątek, 12 czerwca 2015

Kapuśniak z młodej kapusty ( bez glutenu i bez mleka)

Młodą kapustę można jeść  na wiele sposobów.... Mnie naszło na kapuśniak :) Polecam gdyż jest to na prawdę szybki i smaczny przepis.



Składniki:

- mała główka młodej kapusty
- cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 l  bulionu warzywnego
- sól ( u nas himalajska )
- pieprz
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oleju rzepakowego ( + pół łyżeczki margaryny roślinnej )
- 1 mały koncentrat




Tok  pracy:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w dużym garnku na oleju ( + ew odrobinie masła /margaryny), chwilę dusimy. Wlewamy bulion.  Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka.
Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy   10min .Dodajemy cały koncentrat i gotujemy jeszcze 5 min ( należy sprawdzać by kapusta się nie rozgotowała ). I gotowe :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze- każdy jest dla mnie bardzo cenny.